Praktické odkazy

Kontakt

Mám zájem o nabídku
zaslat poptávku

Ke stažení

Dotazník spokojenosti
vyplnit dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
Mlyn_Zbyslavice 3

Rekonstrukce mlýnu ve Zbyslavicích

Autor: Projektstudio

Foto: Jakub Zdechovan

Projekt Mlýna ve Zbyslavicích, na kterém jsme se podíleli, byl oceněn Zvláštní cenou poroty v soutěži Stavba roku 2019. S využitím historického objektu jsme pomohli vytvořit světlé a moderní bydlení, které je zajímavě zasazeno do tradičního prostředí.

Větrný mlýn na Vrchpolí tvoří dominantu u obce Zbyslavice, která se nachází kousek od Ostravy v Moravskoslezském kraji. Mlýn tu existuje již po několik staletí a stojí na místě původního dřevěného mlýna. Nyní funguje jako rodinný dům nepřístupný veřejnosti.

Roku 1869 ho Johann Beier a Carl Ulrich přestavili na zděný mlýn holandského typu, který se vyznačuje tvarem válce či kužele, na rozdíl od mlýna sloupového, který je v České republice zastoupen nejčastěji. Tato rodina mlýn vlastnila až do roku 1937. Za druhé světové války ho využívali Němci na ostřelování Ostravy. Po válce byla stavba znárodněna.

Během této doby mlýn zchátral, a proto památková péče povolila, aby se nechal odstranit. K takové tragédii ale nakonec nedošlo. Roku 1971 dostal mlýn nového majitele a postupně začaly opravné práce. Zrekonstruovala se střecha, kam se přidal vikýř a namontoval val i perutě. Nedlouho poté mu jednu peruť ulomil vítr, a tak se nechal kvůli bezpečnosti odstranit celý mechanismus. Vnitřek interiéru se upravil k bydlení a dostavily se dvě přístavby, které vzhledem připomínají staré časy mlynářů a čeledi na šalandě. Majitel si nakonec zařídil okolo zahradnictví, kterým se živil.

V roce 2010 se dal objekt znovu k prodeji. Chopil se ho mladý majitel, který z něj vytvořil ekologický rodinný dům s ostrovním hybridním systémem na úsporu energie. Nechal zasíťovat pozemek a zbourat přístavby, aby na jejich základech postavil nové. Započal tím nový projekt z architektonické kanceláře Ostrava PROJEKTSTUDIO EUCZ za vedení Davida Kotka, Lenky Měchurové a Pavla Nitry.

U mlýna vznikl nízký přízemní dům, který neohrožuje viditelnost mlýna. Byl postaven ve zvláštním hvězdicovitém tvaru, aby se mezi výběžky domu mohlo vejít i soukromé sezení. Na první pohled taktéž zaujme fasáda, na které je přibitá štípaná modřínová šindel. Obvodové a podlahové konstrukce jsou odizolovány na bázi EPS-PUR a minerální vaty, spolu s hydroizolačními vrstvami. Na objekt jsme vsadili dřevohliníková okna a dveře s tepelně izolačním sklem. Původní stavba větrného mlýnu byla sanována a zrekonstruovaly se poškozené prvky stropu a krovů, schodiště.

Dům dále disponuje důmyslným vybavením, které podporuje soběstačnost bydlení. Kromě fotovoltaiky je vybaven vlastní nově vrtanou i původní starou kamennou studnou, sítí dešťové kanalizace s retenční nádrží a dvoustupňovou kořenovou čistírnou.

Vedle památkového objektu tak mohla vzniknout v symbióze nová a moderní domácnost, která naplňuje standardy dnešní doby, a přitom chrání životní prostředí a odkaz našich předků.

Autor: Projektstudio
Realizace:
2010
Foto:
Jakub Zdechovan

RI magazín našich referencí

Příběh společnosti RI OKNA, produktové katalogy, příběhy z realizací – vše na jednom místě.

Další reference