Praktické odkazy

Kontakt

Mám zájem o nabídku
zaslat poptávku

Ke stažení

Dotazník spokojenosti
vyplnit dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
RI_OKNA_story_big_ZS_Ratiskovice_1

Základní škola Ratíškovice

Autor: Létající inženýři / Tomáš Havlíček

Foto: archiv RI OKNA

Od ledna 2019 se otevřela nová, netradiční a vskutku výjimečná budova Základní školy Ratíškovice. V prvním podlaží se nachází dílny s přípravnou a garáž, a ve druhém patře učebny cizích jazyků, pracovních činností, přírodovědy a informatiky neboli multimediální výchovy.

Objekt přiléhá ke škole na dvou místech pro co nejlepší průchodnost celého areálu.  Z jedné strany přiléhá k tělocvičně a z druhé strany se pojí přes krček k hlavní budově školy, z obou dvou stran pokaždé přes foyer, kde se nachází pohovky a herní prvky pro odpočinek především během odpoledních přestávek.

Interiér a exteriér budovy

Interiéru budovy dominují chladné moderní prvky v podobě plochých hrubozrnných betonových tvárnic, které jsou vyváženy dostatkem světla z velkých hliníkových oken a dřevěnými doplňky. Školní prostředí doplňuje skrovný výběr barev – světle modrá, šedá a černá s bílou, které však pospolu tvoří svěží čistou atmosféru vhodnou na učení i zábavu. Pultová nevýrazná střecha neodvádí pozornost od ostatních zajímavých prvků jako je částečně prosklená minimalistická fasáda s černými hliníkovými rámy, přes kterou vidíme dovnitř na sloupy ze stromů.

Sloupy ze stromů

Hlavní poznávací rysem budovy jsou překrásné sloupy v podobě obrovských stromů prorůstajících celou budovou, které zároveň tvoří nosné trámy železobetonové stavební konstrukce. Tento velmi sugestivní prvek připomíná památku na dlouholeté stromy, které musely výstavbě budovy ustoupit. Proto zde zůstaly alespoň nahrubo obroušené dubové kmeny, kde přetrvávají jejich duše, které při výhledu z oken jakoby se snažily spojit zemi s budovou, tedy vnitřní a vnější svět. 

Budova se díky svému neotřelému nápadu právem umístila na 2. místě v kategorii Stavby občanské vybavenosti r. 2018 a na horních příčkách soutěže Dřevěné stavby roku.

Obec Ratíškovice navíc podpořila zelené energie investováním do zapojení tepelného čerpadla, které funguje na principu země-voda, a zasakovací nádrž na dešťovou vodu. Spojení člověka s přírodou tak manifestuje nejen symbolicky, ale také pomocí funkčních řešení.

Autor: Létající inženýři
Realizace:
02/2018 – 12/2018
Foto:
archiv RI OKNA

RI magazín našich referencí

Příběh společnosti RI OKNA, produktové katalogy, příběhy z realizací – vše na jednom místě.

Další reference