Praktické odkazy

Kontakt

Mám zájem o nabídku
zaslat poptávku

Ke stažení

Dotazník spokojenosti
vyplnit dotazník

Sledujte nás

Fakulta Jihlava

Autor: QUARTA ARCHITEKTURA, s. r. o.

Foto: archiv RI OKNA

Vysoká škola polytechnická v Jihlavě na Vysočině za podpory Ministerstva školství postavila novou moderní aulu s kapacitou o 333 posluchačích, která přiléhá k historické budově VŠPJ. Aula, která je postavena na místě s temnou minulostí, nyní nabízí mladým lidem vzdělání a široký životní vhled.

Aula stojí na trojúhelníkovém půdorysu, což je tvar nepříliš praktický pro stavbu. Autoři projektu, Jiří Řezák, David Wittassek Pavel Fanta, Lukáš Němeček, však tuto nevýhodu proměnili v přednost tohoto objektu. Tak vznikla aula na jinak nevyužitém prostoru, který se využíval spíše jako hospodářský pozemek.

Poznáme ji podle netradičního vzhledu

Stavba symetrického tvaru se zaoblenými rohy, které změkčují její strohý ráz, zapadá do celkové kompozice k jihlavské fakultě. Budova je tvořena převážně z betonu, má dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží. S původní budovou je přístavba spojena předsálím v přízemí. Tak se studenti mohou dostat do školy všemi směry. K fasádě jsou přidány zavěšené ocelové lamely, které budí zdání kontrastu k přiléhající starší budově. Střechu nese ocelová konstrukce rozdělena do menších trojúhelníků. Tímto poskytuje budově funkční a výhodné řešení pro realizaci objektu.

Symbol změny

Neutrální přísnost budovy nabourávají přiznané pozůstatky přechozího objektu ponechání obnaženého cihlového zdiva v teplé červené barvě. Ty připomínají bývalé sídlo soudu s věznicí, kde se odehrávaly otřesné vykonstruované procesy. A právě nová přestavba se stává symbolem změny za podpory vzdělávání a svobody myšlení.

Svěží interiér

Teplo interiéru dále podporuje použití dřevěných podlah a podlah z litého broušeného betonu. Velká hliníková okna poskytují budově dostatek světla a vzdušnosti. V historické budově, kde zčásti také probíhala rekonstrukce, výměna dřevěných oken za nová v krémovém nátěru a oprava fasády, byly zanechány autentické historické stropy, a dále původní keramická podlaha i keramické parapety.

Uvnitř auly se nachází převýšené sezení pro studenty se speciálně nastavenou strmostí tribun, která zaručuje čistou akustiku a výborný výhled na přednášejícího. Černý nábytek společně s podklady ve stejné barvě dodávají interiéru moderní vizáž. Aula kromě přednášejícího sálu disponuje i podzemní stylovou „alchymistickou dílnou“, v dnešním podání „multimediální laboratoří“. Nová aula tak nabízí společenské vyžití studentům, a její prostory jsou dále využívány na různé konference i kulturní akce.

Autor: QUARTA ARCHITEKTURA, s. r. o.
Realizace: 2018 – 2019
Fotografie: archiv RI OKNA

RI magazín našich referencí

Příběh společnosti RI OKNA, produktové katalogy, příběhy z realizací – vše na jednom místě.

Další reference

Mám zájem o nabídku

Zadejte nezávaznou poptávku, na jejímž základě vám naši specialisté vypracují individuální nabídku podle vašich požadavků a přání.

Praktické odkazy

Kontakt

Mám zájem o nabídku
zaslat poptávku

Ke stažení

Dotazník spokojenosti
vyplnit dotazník

Sledujte nás