Praktické odkazy

Kontakt

Mám zájem o nabídku
zaslat poptávku

Ke stažení

Dotazník spokojenosti
vyplnit dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
RI_OKNA_story_small_tiny house_1

Tiny house

Autor: 2apples

Foto: archiv RI OKNA

Tiny House aneb dům z lodních přepravních kontejnerů – jednoduché, moderní a minimalistické bydlení.

Prvotní myšlenka byla prostá – bydlet v přírodě na čerstvém vzduchu, jak říká sám autor projektu a průkopník tiny houses Marek Spálený, který si v dubnu r. 2020 začal sám stavět off grid dům s ostrovním systémem o velikosti 25 m2 na Vánoce téhož roku se tam již s rodinou nastěhoval. Z procesu stavení vytvořil návod, kde ukazuje, jak si takový dům postavit svépomocí, protože věří, že v budoucnu se tyto alternativní způsoby bydlení budou i nadále rozšiřovat. Mnoho svých videí sdílí též veřejně.

Fenomén Tiny Houses 

Tento fenomén ekologicky udržitelných malých mobilních domků začal vznikat z důvodu cenové dostupnosti vzhledem rostoucích nákladů na bydlení. Tento typ bydlení se k nám dostal z Ameriky v návaznosti na ekonomickou krizi. Kolik to stojí? S materiálem a ostatními pracemi se s vynaložením vlastních sil vejdete do půl milionu korun, ne dolarů.

Jak se staví Tiny House 

Kontejner se musí nejdříve pečlivě ošetřit, zvláště ta místa náchylná na rez a všímat si těch prostor, kde se sráží vlhkost. Kontejnery se pak musí svařit, vyztužit a vytvořit bezpečná železná konstrukce. Ta se izoluje polystyrenem. Z venkovní strany se vytvoří fasáda ze svisle umístěných překládaných desek. Po dohotovení se naloží, odveze a ukotví na určeném místě. Na stavbu se s ohledem na cenu použila prémiová plastová okna od firmy VEKA s dlouhou životností a výbornými tepelně izolačními schopnostmi.

Malé prostory kladou větší nároky na úsporné řešení prostoru bez plýtvání místem. Také je vhodné dům přizpůsobit pro používání chytrých technologií jako je napojení fotovoltaických panelů, stínění, osvětlení či zabezpečení na klik, separační toaleta, zachytávaní dešťové vody a mnoho dalšího. Záleží též na tom, jestli bude tiny house ostrovní, čili soběstačný systém, nebo ne.

V současné době se kontejnerové domy nepoužívají jen jako přechodné či dovolenkové bydlení, ale dá se z něj vytvořit i plnohodnotný dům pro celou rodinu.

Autor: 2apples (Marek Popálený)
Projekt:
2020
Foto:
RI OKNA

RI magazín našich referencí

Příběh společnosti RI OKNA, produktové katalogy, příběhy z realizací – vše na jednom místě.

Další reference