Praktické odkazy

Kontakt

Mám zájem o nabídku
zaslat poptávku

Ke stažení

Dotazník spokojenosti
vyplnit dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
RI_OKNA_story_big_KD_Hodonin_1

Kulturní dům v Hodoníně

Autor: Adam Rujbr Architects s.r.o.

Foto: doplnit

Kulturní dům v Hodoníně vznikl v osmdesátých letech minulého století. Zdejší občané s ním již nebyli příliš spokojení, protože se během těch 50 let lehce posunuly standardy na užívání veřejných budov. Rekonstrukce se opírala hlavně o obměnu obvodního pláště, zvýšení energetické úspornosti a celkového komfortu návštěvníků.

Nová fasáda dodává budově novodobý vzhled. Vizuální úpravy jsou přitom provedeny velmi citlivě kvůli přísným regulacím, aby byl zachován styl budovy ve vztahu ke svému prostředí. Na fasádní konstrukci se použily moderní materiály s vláknocementovým a kamenným obkladem.

V přízemí budovy byl na konstrukci s větranou vzduchovou mezerou použit obklad z vláknocementových desek Cembrit, který má výborné izolační vlastnosti a dlouhou životnost. Od prvního patra je stavba omítnuta na bílo. U schodiště se mění jak barva, tak struktura desek. Můžeme zde vidět nepravidelně položené desky v antracitové barvě, které decentně oživují vzhled. Zajímavé řešení LED pásek mezi deskami dodávají stavbě na hravosti. Nad vstupem do centra je umístěno náladové osvětlení, díky kterým snadněji trefíte do těch správných dveří. 

Celý prostor u hlavního schodiště je totiž celý zasklen. Středně tmavá barva hliníkových oken a dveří udává stavbě dynamičtější ráz a pevně ohraničené okraje, a zároveň nevytváří silný kontrast.

Budova má tři podlaží a občané se sníženou schopností pohybu se nemohli dostat všude. Proto se dále muselo vytvořit nové rozložení objektu a bezbariérové vstupy do všech částí objektu. 

Zrekonstruoval se rovněž celý interiér. Kulturní dům má multifunkční využití a různé aktivity se mohou protínat. V návaznosti na to se muselo přeměnit celkové rozložení místností. Tak může být pro veřejnost otevřeno co nejvíce možných prostor. Navíc se tím usnadnil chod zařízení. Dále se navýšily kapacity divadelních sálů, zvětšil se počet sedadel a hloubka hlediště. 

Kulturní dům v Hodoníně je živý příklad toho, že v detailech je krása. Právě díky detailům, které si na první dobrou neuvědomíme, se proměnil v objekt rovný moderním a pohodlným novostavbám.

Autor: Adam Rujbr Architects
Realizace: 2014
Foto: archiv RI OKNA

RI magazín našich referencí

Příběh společnosti RI OKNA, produktové katalogy, příběhy z realizací – vše na jednom místě.

Další reference