Praktické odkazy

Kontakt

Mám zájem o nabídku
zaslat poptávku

Ke stažení

Dotazník spokojenosti
vyplnit dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
RI_OKNA_story_big_LaRitma_1

Kulturní dům LaRitma

Autor: RMC STAVBY, s. r. o.

Foto: archiv RI OKNA

Na místě původní textilní továrny byl postaven kulturní dům LaRitma. Budova prošla náročnou rekonstrukcí a nyní poskytuje prostory pro Základní uměleckou školu Aš, široké spektrum kulturních aktivit a restaurační zařízení, kde se můžete společensky sbližovat nad sklenkou vína. V r. 2019 projekt vyhrál cenu od České komory autorizovaných inženýrů a techniků.

Historie objektu se začala psát v roce 1869, kdy byla založena textilní továrna SINGER. Sídlil zde i jeden z nejdůležitějších zaměstnavatelů v předrevoluční době, státní podnik Aritma, odkud vzešel název centra. V roce 2012 zde, na místě bývalého učiliště, po vyhoření místního Klubíčka, započaly první práce. Projektu se ujal místní architekt Václav Zůna.

Rekonstrukce byla rozdělena do několika etap. Z původní budovy zůstalo jen obvodové zdivo a nosná ocelová konstrukce, celý dřevěný krov se musel vyměnit za ocelové nosníky. Kromě nové střechy byla provedena také tepelná izolace a výměna oken za plastová. Nově byl také zbudován výtah i vzduchotechnika, roce 2015 se nakoupily nové kotle.

Komplex budov je složen ze dvou částí č. p. 42 a 43, v ulici Kostelní. První část budovy č. p. 43 se slavnostně otevřela v prosinci před Vánoci r. 2014. Vytvořilo se reprezentativní foyer a koncertní a divadelní sály, restaurace, resp. vinárna, a administrativní a technické zázemí. Pražský spolek ArtDirect poskytnul malbu na novou fasádu, která jí dodává nekonvenční a uvolněnou atmosféru.

Z druhé projektové dokumentace vzešla z budovy č. p. 42 nová ZUŠ s vlastním vstupem skrz jednopodlažní přístavbu. Vestibul disponuje také odhlučněnou místností pro bicí a vybavenými učebnami pro výuku uměleckých předmětů, včetně baletního sálu.

Během těchto dvou etap došlo k úpravám okolního prostředí kulturního domu především na prostorách před radnicí a zanedbaných pozemků bezprostředně před objektem. Čtyři světelné sloupy na hranách svahu mají reprezentovat čtyři druhy umění, které se na škole vyučuje – malířství, sochařství, hudba a divadlo.  

Dlouhodobý projekt vyústil nejen v účelnou, ale také esteticky výjimečnou budovu, která povznáší úroveň v minulosti těžce zkoušeného města, zlepšuje jeho životní prostředí a poskytuje komfortní místo pro volnočasové aktivity. LaRitma v Aši se tak mohla stát významným centrem kultury.

Autor: RMC STAVBY, s. r. o.
Realizace: 12.6.2017 – 21.8.2018
Foto: archiv RI OKNA

RI magazín našich referencí

Příběh společnosti RI OKNA, produktové katalogy, příběhy z realizací – vše na jednom místě.

Další reference