Praktické odkazy

Kontakt

Mám zájem o nabídku
zaslat poptávku

Ke stažení

Dotazník spokojenosti
vyplnit dotazník

Sledujte nás

RI OKNA
RI_OKNA_story_small_dum_Mysak_1

Dům Myšák

V podhůří Beskyd stojí neobyčejný funkcionalistický rodinný dům, který byl postavena v duchu vily Tugendhat v Brně, památky UNESCO a stavby, která svou nápaditostí uchvacuje své návštěvníky dodnes.

Dům Myšák se jí až příliš nápadně podobá ve všech jejích aspektech, od výběru místa s krásnou vyhlídkou, po vzhled stavby i okolní květinové skalky po zajímavé technologické vymoženosti, které obě budovy doprovází. Je usazen ve srázu kopce směrem na jihozápad s krásným otevřeným výhledem na beskydské hory, zvláště pak na Radhošť. Čisté linie a funkčnost spolu s krásným výhledem, to byla hlavní představa majitele objektu Karla Myšáka.

Použité technologie

Dům zapadá do okolní krajiny díky výběru přírodních materiálů, mezi nimiž vyniká zvláště dřevo a kámen. Nízkoenergetický standard je umožněn moderními technologiemi, které tvoří v domě příjemné klima bez ohledu na venkovní počasí i přes to, že se dům nachází v místě bez okolní zástavby. Základem pro využitelnost nízkoenergetických opatření bylo správné zateplení domu z moderních zdicích materiálů a odvětrávaného obkladu, který je složen ze dřeva a PVC, spolu výběrem dřevěných a dřevohliníkových oken a prosklením části fasády. Právě prosklená fasáda navyšuje solární zisky, a tím pádem šetří energie.

Vnitřní i vnější design stavby

Zdění z kamene, které zdobí fasádu, pokračuje dále až do předsíně i obývacího pokoje ke krbu. Interiér se kromě minimalistického nábytku pyšní barevnými originály obrazů, které ladí s teplým dřevem. Místnosti jsou rozmístěny podle pohybu slunce na obloze. Kuchyně a ložnice jsou postaveny směrem na východ, zatímco společenské místnosti a venkovní posezení je směřováno na západ. Na terase u venkovního posezení stojí jezírko s bazénem s vodními atrakcemi, který je určen pro rekreační účely a v létě zvlhčuje a ochlazuje vzduch.

Na projektu se podílel také architekt Lukáš Tecl z Ateliéru T&F. Přesně vystihl majitelovu představu o funkčním a rodinném domě za silné inspirace vilou Tugendhat.

Autor: Lukáš Tecl
Realizace:
2014 – 2016
Foto:
RI OKNA

RI magazín našich referencí

Příběh společnosti RI OKNA, produktové katalogy, příběhy z realizací – vše na jednom místě.

Další reference